Gajus

Biji gajus tak sama dengan kacang biasa. Makan jarang-jarang tak mengapa. Biji gajus ada beberapa perkara yg bahaya. Contohnya, kulitnya ada "getah" yang boleh menyebabkan radang kulit. Boleh sampai jadi berair. Orang dulu kata kudis. Hanya dijual yang sudah dibuang kulit. Kemudian selaput antara kulit dan isi ada jenis protin yg tak boleh hadam, boleh menyebabkan angin. Saki bakinya mungkin ada sedikit dalam isi yg terjual, ianya tak berubah dengan memasaknya.

Tak disyor untuk bayi.

Kacang tanah, jika yg buruk ada kulat /fungi berbahaya. Biasanya sebelum dimasak, perlu dipilih, buang yg buruk dengan cara merendam air dan kalau tak silap, buang yang terapung. Kacang tanah mudah dijangkiti kulat aspergillus, ia menghasilkan aflatoxin.

Semua bijirin/kacang yg berkulat bahaya, tapi kacang tanah lebih mudah berjangkit sebab dia dalam tanah.

Bahaya aflatoxin tu, sebab dia boleh masuk dalam susu ibu.

https://agfuse.com/article/how-many-cashews-can-i-eat-a-day-and-side-effects-of-eating-too-many#:~:text=Nutritionists%20suggest%20limiting%20cashew%20nut,actually%20help%20your%20heart%20health.

Dia mengesyorkan, dihad makan kepada 5-10 biji sehari supaya tidak menambah berat badan.
Boleh makan hingga 15-30 biji sehari, jika itu sumber utama lemak dalam pemakanannya.

Comments