Pemprosesan Koko Coklat

https://youtu.be/ndEnTvis78Q

Dia nak cerita berkenaan bagaimana pemerosesan biji koko menjadikan rasa coklat itu berbeza-beza.

Buah koko dibelah, dan diambil biji, kemudian diperam, dijemur. Dan dijual kepada syarikat coklat. Syarikat memilih biji secara fizikal kemudian memanggangnya, dan di buang selaputnya. Selepas itu biji itu di kisar bersama gula. Biasanya coklat 70% bermaksud 70% koko dan 30% gula.

Rasa coklat itu bergantung kepada jenis pokok koko, di mana ia ditanam dan cara pemerosesannya. Pemeraman biji koko mengurangkan rasa pahitnya. Lebih lama di peram makin kurang rasa pahit tapi rasa sedap pun berkurang juga. Demikian juga berapa lama ia dikisar juga akan mengurangkan rasa sedapnya. Tapi jika dikisar tidak lama, ia tidak lumat dan rasa berpasir.

Comments

Artikel Menarik Bulan Ini

KEMAAFAN

Kesedaran Kesihatan Mental

KEMAAFAN (1/2)

Sodium Bicarbonate alternatif merawat barah oleh Dr Simonchini

Ilmu Laduni & Petunjuk

Hukum Menghukum

Hidup Itu Nisbi

Otak

Konsep Keadilan dan Kemaafan

Pemasangan Pam Air Rumah